جامعه آماری و حجم نمونه
جامعه عبارت است از گروه یا طبقهای از افراد، اشیاء، متغیرها، مفاهیم یا پدیدهها که حداقل در یک ویژگی، مشترک باشند. در برخی موارد، کل اعضای جامعه، مورد مطالعه قرار میگیرند که به آن سرشماری گویند. با این حال، در بسیاری موارد، کمبود نیروی انسانی لازم، وقت و هزینه های مالی، اجازهی مطالعهی کل جامعه را نمیدهد. روش معمول در چنین مواردی این است که نمونه ای از جامعه انتخاب شود. نمونه، بخش کوچکی از جامعه است که معرف کل جامعه فرض میشود. نکته مهم در این تعریف، معرف بودن است. نتایج نمونه ای را که معرف جامعه نباشد، نمیتوان به جامعه تعمیم داد.
در نمونه، بخشی از جامعه مورد سنجش یا آزمون قرار میگیرد. اگر نمونه با روش درست انتخاب شود و معرف جامعه باشد، نتایج حاصل از آن را میتوان به کل جامعه تعمیم داد. با این وجود، این تعمیم باید با احتیاط صورت گیرد، چرا که در تمام روشهای نمونه گیری، خطایی اجتناب ناپذیر وجود دارد. به لحاظ نظری وقتی که کل مطالعه قرار میگیرد، تنها خطای اندازه گیری (یعنی ناهمسانی که نتیجهی ابزار مورد جامعه مورد استفاده است) و تفاوتهای فردی پاسخگویان وجود دارد.
جامعه آماری
از جامعه تعاریف متعددی به عمل آمده است که به طور عمده به این شرح اند:
- گروهی از افراد که یک یا چند صفت مشترک دارند و این صفت یا صفات، مورد توجه محقق میباشند. جامعه ممکن است همه افراد، یک نوع خاص و یا عده محدودتری از همان گروه را شامل شود.
- تمامی گروه و افرادی که جهت تحقیق، مناسب تشخیص داده شدهاند. با این تعریف، جامعه، پسوند»آماری« گرفته است. عدهای برای»جامعهی آماری«، تعریف خاصتری به این شرح ارائه دادهاند:
- جامعه ای که اعضای آن، کمیتهای مربوط به اندازهی یک صفت در افراد یک جامعه است
- جامعه در تحقیق: مجموعه اجزائی که دارای حداقل یک صفت یا ویژگی مشترک باشند.
جامعه را میتوان بر اساس معیارهای مختلفی دسته بندی نمود که ذیلاً به برخی از آنها اشاره میگردد: - بر اساس موضوع که در آن جامعه نوع خود را مشخص میکند، مانند جامعه انسانی، جامعه گیاهی و…
- بر اساس تعداد اعضای تشکیل دهنده، که یا محدود است (میتوانیم تعداد اعضا یا عناصر تشکیل دهنده را مشخص و معین کنیم) و یا نا محدود است (تعداد اعضا یا عناصر تشکیل دهنده آن مشخص نیست، مثل درختان یک جنگل). در تحقیقات، به طور معمول سعی میشود که جامعهی محدود را مورد مطالعه قرار دهند.
طبقه بندی جامعه بر اساس تعمیم:
الف) جامعه مورد نظر:
جامعه ای است متشکل از همه اعضای واقعی یا فرضی که علاقهمند هستیم یافتههای پژوهش را به آنها تعمیم دهیم. که به آن جامعهی هدف نیز میگویند.
ب) جامعه مورد مطالعه:
جامعهای است که با استفاده از یک قید از جامعه مورد نظر به دست میآید و در عمل زیر پوشش بررسی قرار میگیرد. این نوع، برای مواردی است که نمیتوانیم نتایج را به همه افراد جامعه تعمیم دهیم. به این جامعه، جامعهی مورد بررسی نیز میگویند.
ج) مطالعه را میتوان با همهی اعضاء و یا بخشی از اعضای جامعه مورد نظر یا جامعه مورد مطالعه به عمل آورد. بخشی از اعضاء را یا به طریق در دسترس و یا به روش نمونه گیری علمی میتوان انتخاب کرد. در طریق اول، جامعه در دسترس و در طریق دوم جامعه نمونه خوانده میشود.
د) جامعه در دسترس: به جامعهای گفته میشود که محقق، افراد آن را فقط به خاطر سهولت دسترسی، بدون رعایت اصول نمونه گیری علمی، برای مطالعه انتخاب میکند.
ه) جامعه نمونه: چون شرح این نوع جامعه مفصل میباشد و کاربرد زیاد دارد، آن را تحت عنوان »نمونه «در ادامه مورد شناخت قرار میدهیم.
نمونه
ممکن است جامعه آماری از نظر تعداد افراد یا مواردی که باید مشاهده شود، بزرگ یا کوچک باشد. برای صرفه جویی در نیروی انسانی، هزینه و وقت و رعایت سایر ملاحظات اجرایی، به جای مطالعه در مورد تمام افراد جامعه میتوان نمونهای از افراد جامعه را انتخاب و مورد تحقیق قرار داد. نمونه، معمولاً گروهی از افراد جامعه است که معرف آن جامعه بوده و کم و بیش ویژگیهای افراد جامعه را داراست. از راه مشاهده و تجزیه و تحلیل اطلاعات مربوط به نمونه، میتوان بر اساس اصول و قواعد معینی، مشخصات جامعه را استنباط کرد. اندازههای به دست آمده دربارهی صفات و متغیرهای نمونه را شاخص آماری و اندازههایی را که از روی شاخص آماری نمونه، دربارهی جامعه استنباط یا برآورد میشود پارامتر مینامند.
تعریف نمونه
زیر مجموعهای است از جامعه، که اعضای آن را بخشی از افراد جامعهی اصلی تشکیل میدهند. یا در مفهوم وسیع، نمونه عبارت است از”مجموعه ای از نشانهها که از یک قسمت یا یک گروه از جامعهی بزرگتر انتخاب شده است، به طوری که صفات اعضای این مجموعه، معرف کیفیات و ویژگیهای جامعهی بزرگتر باشد”. نمونه، اطلاعاتی را ارائه میکند که بر اساس آن میتوان در مورد خصوصیات جامعه قضاوت کرد؛ به عبارت دیگر، از طریق مطالعهی نمونه و پیدا کردن خصوصیات و روابط پدیدهها و تعمیم آن، میتوان خصوصیات و روابط پدیدهها را در جامعه پیدا نمود.
برای اینکه بتوان نتایج به دست آمده از نمونه را به جامعه تعمیم داد، باید دو شرط زیر جمع باشد:
الف) اندازه و حجم نمونه بر اساس منطق و فرمولهای آماری به دست آید.
ب) روش انتخاب افراد نمونه از بین افراد جامعه، با رعایت موازین علمی باشد.
تعر یف جامعه و نمونه آماری
جامعه:
در هر بررسی آماری ، مجموعه عناصر مورد نظر را جامعه مینامند. به عبارت دیگر ، جامعه مجموعه تمام مشاهدات ممکنی است که میتوانند با تکرار یک آزمایش حاصل شوند به طور کلی جامعه عبارت است از مجموعه ای از افراد یا واحدها که دارای حداقل یک صفت مشترک باشند و تعریف جامعه آماری باید جامع و کامل باشد.
سرشماری:
سرشماری از جامعه متناهی ، بررسی است که تمام واحدهای جامعه را دربرمیگیرد. در بسیاری از موارد ، اجرای سرشماری در یک جامعه متناهی ، کاری است شدنی.
نمونه:
نمونه بخشی از جامعه تحت بررسی است که با روشی که از پیش تعیین شده است انتخاب میشود. به قسمی که میتوان از این بخش ، استنباطهایی درباره کل جامعه بدست آورد انتخاب تعدادی از افراد٬ حوادث٬ و اشیاء از یک جامعه تعریف شده به عنوان نماینده آن جامعه . اولین قدم در نمونه گیری تعریف جامعه مورد نظر است و هدف نوعی نمونه گیری است که تمام افراد جامعه جهت انتخاب شدن شانس برابر داشته باشند.