آزمون T تک نمونه ای
آزمون t تک نمونهای
در داده های کمّی، برای آزمودن این فرضیه که آیا میانگین یک نمونه ( ) با میانگین جامعه ( ) -که فرض بر این است دارای توزیع نرمال باشد- یکسان است، از آزمون t تک نمونهای استفاده کنید. از این آزمون در مواقعی استفاده کنید که میخواهید بدانید آیا میانگین برآورد شده ( ) با میانگین جامعه همخوانی دارد یا خیر؟
فرضهای صفر و یک به صورت زیرمطرح اند :
در این آزمون از شاخصی موسوم به t که به صورت زیر است، استفاده میشود. همیشه دغدغه محقق، مقدار نمونهای است که در اختیار دارد. معمولا شاخص t را وقتی بکار میگیرند که تعداد نمونهها کمتر از 30 و واریانس جامعه ( ) نا معلوم باشد.
یکی از مشخصه های این شاخص، درجه آزادی آن است که با n-1 مشخص میشود. ویژگی که توزیع t دارد این است که وقتی تعداد نمونهها از 30 بیشتر شود با توزیع نرمال مطابقت پیدا میکند.
آزمون t تک نمونهای در spss
یک کارشناس علوم اجتماعی مدعی است میانگین سن مدیران در یک سازمان که در سال های قبل حداکثر 45 سال بوده، افزایش یافته است. برای بررسی این ادعا سن 15 مدیر که به صورت تصادفی از بین مدیران این سازمان انتخاب شده اند، به صورت زیر در دست است.
- 38 46 49 53 50 51 49 43 44 44 45 41 58 52 50
برای بررسی نرمال بودن این نمونه از آزمون کلموگروف – اسمیرنوف استفاده کنید. اما برای بررسی این که آیا میانگین سن این نمونه با 45 سال برابری دارد یا نه، آزمون t تک نمونهای را به کار میگیریم. همان طور که اشاره شد یکی از ویژگیهای آزمون t تک نمونهای این است که وقتی تعداد نمونه ها به بیشتر از30 افزایش پیدا می کند، احتمالات آن دقیقا با احتمالات توزیع نرمال منطبق می شود. بنا بر این برای آزمونهایی با هر تعداد نمونه، می توانید از آزمون t تک نمونهای استفاده کنید.
داده ها را با یک متغیر به نام Sen در برگه Data View وارد کنید. سپس برای انجام آزمون یک نمونه ای t مراحل زیر را پیگیری کنید:
- از مسیر زیر به کادر محاوره آزمون وارد شوید: Analyze/Compare Means/One- Sample T Test
متغیر سن (Sen) را به فهرست متغیرهای آزمون Test Variable منتقل کنید.
در چهارگوش Test Value مقدار 45 را وارد کنید.
OK را کلیک کنید.
نتیجه در جدولهای زیر آمده است:
در جدول One- Sample Statistics شاخصهای میانگین و انحراف معیار سن مدیران مشاهده می شود. در جدول One-Sample Test می توانید نتایج آزمون را مشاهده کنید.
برای قضاوت در مورد فرضیه صفر، میتوانید در جدول One-Sample Test به معیار تصمیم (P-Value) که با عنوان Sig. (2-tailed) آمده است، نگاه کنید. چون در این مثال 079/0 بیشتر از 05/0 است، دلیل کافی برای رد کردن فرضیه وجود ندارد.
از طرفی اگر به فاصله اطمینان داده شده نگاه کنید احتمال مشاهده مقدارt ی بزرگتر از 4022/5 و کمتر از 3356/0- برابر با سطح معنی داری یعنی 079/0 = Sig است. به دلیل آنکه سطح معنی دار مشاهده شده بیشتر از 5٪ است، می شود نتیجه گرفت که این احتمال وجود دارد که میانگین سن مدیران برابر با 45 سال باشد. یا می توان این گونه مطرح کرد که اختلاف مقدار میانگین سنی مشاهده شده در نمونه با میانگین سنی جامعه، ناشی از تصادف است. پس فرض صفر را نمی توانید رد کنید. یعنی افزایش سنی مشاهده شده ناشی از تصادف (مثلا خطای نمونه گیری) است.
با سلام .بنده ۳۰ یادداشت خودکشی رو مورد بررسی قرار دادم و ۱۸ تم رو به عنوان تم های پر تکرار دراین یادداشت ها با درصدهای متفاوت شناسایی کردم حال می خواهم ازاین تحلیل به این نتیجه برسم که در یادداشتهایی که درآینده هم پیدا کنم این تم ها دوباره تکرار خواهد شد، بدین معنا که این نتایج دارای رابطه ی معنا داری می باشد. لذا من می توانم ازآزمون معناداری تی استفاده کنم واینکه تک متغیره یا دو متغیره .با تشکر از راهنمایی شما ودرصورت امکان انجام آن اعلام بفرمایید تا دادها ی آن را برایتان ارسال کنم .